fbpx

Маслото от бергамот се извлича от корите на цитрусови плодове (Citrus bergamia), които растат върху портокалови дървета от бергамот. Ако сте фен на чая Ърл Грей, вече се наслаждавате на отличителния вкус на бергамот, който се използва за овкусяването му.

Най-ранните корени на дървото бергамот могат да бъдат проследени до Югоизточна Азия. В момента се отглежда в много части на света, но постигна известността и името си в град Бергамо в Южна Италия.

Цени се заради успокояващия си аромат, пикантен вкус и широк спектър от приложения.
Как да използвате масло от бергамот

Отличителният цитрусов аромат на бергамот се използва както в продуктите за лична хигиена за мъже, така и за жени. Може да се намери в парфюми, одеколон, тоалетни принадлежности и козметика. Ядливото масло от бергамот се използва като овкусител на храна и напитки. Има и лечебна стойност.

Етеричното масло от бергамот не трябва да се използва с пълна сила директно върху кожата. Може да се смесва с носещо масло, като кокосово масло или минерално масло, и да се използва като омекотител за кожата. Маслото от бергамот може също да се смеси с водна пара и да се използва като ароматерапевтично лечение. Не поглъщайте етерични масла.

Въз основа на този опит каква е вероятността да препоръчате Healthline на приятел или член на семейството?

Изобщо не е вероятно
Изключително вероятно
Ароматерапия с масло от бергамот

Етеричното масло от бергамот е силно рекламирано заради успокояващата му употреба като ароматерапевтично лечение. Ето няколко начина, по които можете да запазите аромата му близо:

Смесете етерично масло от бергамот с базово масло, което да използвате като лосион за тяло или за масаж.
Добавете две до пет капки етерично масло от бергамот към продукти като измиване на тялото, шампоан и ексфолианти за лице.
Използвайте го като съставка в ароматерапията. Например, етерично масло от бергамот може да се добави към ароматизиращи домашно приготвени свещи и освежители за въздух. Можете също така да го потопите във изпарители, за да разпределите аромата му в стаята или да го добавите към попара.
Потопете го върху бандана или носна кърпа за успокояващ аромат в движение.

Масло от бергамот за акне и здрава кожа.

Няколко съединения в маслото от бергамот имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това може да направи маслото от бергамот ефективно средство за лечение на акне при хора, които нямат чувствителна кожа. Неговите аналгетични качества могат също да го направят ефективен срещу болезнени кисти и пъпки.

За да използвате масло от бергамот като точкова терапия:

Нанесете масло от бергамот, смесено с масло-носител, директно върху пъпки, кисти и черни точки.
Оставете за една нощ.
Не използвайте и не оставяйте това лечение през деня или на слънчева светлина.

Можете също да смесите разреденото масло във вода или любимия си почистващ препарат, който да използвате като изплакване на лицето.
Масло от бергамот за коса

Любителите на маслото от бергамот (и хората, които обичат мека коса с лек аромат), се кълнат в способността на това етерично масло да омекотява и укротява къдриците. Анекдотични доказателства сочат, че маслото от бергамот също може да успокои раздразнения скалп.

За да използвате, поставете няколко капки в обичайния си шампоан. Можете също така да смесите една до две капки със супена лъжица базово масло и да го масажирате в скалпа си като лечение за една нощ.
Използване на масло от бергамот с други етерични масла

Много други етерични масла могат да осигурят подобни ползи. Опитайте да експериментирате с тези, които харесвате, и да ги смесвате един с друг. Някои да опитате включват:

Масло от лавандула. Лавандулата е класически аромат за ароматерапия. Често се използва в продукти и лечения за кожа, коса и акне.
Масло от чаено дърво. Рекламирано за своите антибактериални свойства, маслото от чаено дърво може да се бори с акнето и да успокои възпалението на кожата.
Масло от лайка. Успокояваща като чай или върху кожата, лайката също може да повиши настроението.

Намерете етерични масла онлайн.
Ползите от маслото от бергамот

Изследванията на маслото от бергамот разкриха множество ползи. Те включват:
Намаляване на стреса

Малко проучване от 2015 г., направено върху жени в Япония, установи, че вдишването на масло от бергамот, смесено с водна пара, намалява чувството на тревожност и умора.

По подобен начин статия от 2013 г., публикувана в списание Current Drug TargetsTrusted Source, съобщава, че ароматерапията с бергамот (наред с други етерични масла) може да облекчи депресията, тревожността и други разстройства на настроението, като сигнализира на мозъка да освободи допамин и серотонин.
Бори се с хранително отравяне

Линалоол, съединение, намерено в бергамота, понякога може да бъде ефективно при унищожаването на видовете бактерии, отговорни за заболявания, пренасяни с храна.

Проучване от 2006 г. изследва ефективността на бергамота за унищожаване на няколко щама бактерии върху пилешка кожа и зелеви листа. Тестваните бактерии са:

Стафилококус ауреус
Listeria monocytogenes
Bacillus cereus
Е. coli O157
Campylobacter jejuni

Резултатите от проучването предполагат, че етеричното масло от бергамот може да бъде ефективно, когато се използва срещу тези видове бактерии, но също така показват, че са необходими допълнителни изследвания.

Проучване от 2016 г. е тествало ефекта на различни видове етерично масло от бергамот срещу щамовете на Listeria monocytogenes, бактериите, които причиняват инфекция с листериоза. Изследователите са използвали проби от листерии от различни източници, включително риба и домашни птици.
Различните формулировки на бергамот имат слаб до силен ефект при спиране на растежа на различните проби от бактерии. Като се има предвид променливостта, изследователите стигнаха до заключението, че ефективността на етеричното масло от бергамот срещу бактериите в храните трябва да бъде оценена.
Намалява холестерола

Преглед от 2016 г. Доверен източник на проучвания при хора и животни показва, че флавоноидите, открити в бергамота, могат да помогнат за намаляване на нивата на липидите, въпреки че посочи, че точният механизъм, движещ този резултат, е неясен.

Проучване върху животни от 2018 г. Доверен източник потвърди това откритие. Установено е също, че полифенолите в бергамота имат противовъзпалителен ефект в черния дроб на плъхове, възстановяващи се от неалкохолно мастно чернодробно заболяване.
Намалява болката и възпалението

Линалол и карвакрол са съединения, открити в маслото от бергамот. Преглед на проучванията от 2017 г. анализира ефектите на множество етерични масла върху реакцията на болка и други състояния при хора и животни.

Установено е, че както линалоол, така и карвакрол имат аналгетични, антиконвулсантни и противовъзпалителни способности, когато се използват в различни методи, които включват прилагането му върху кожата.

Прегледът също така показва, че потенциалните токсикологични ефекти на етеричните масла при хората изискват допълнително проучване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню