fbpx

Нероли е изключително ценно етерично масло, създадено от уханните цветове на горчивия портокал. Известно е още като масло от портокалов цвят.

Свежите цветя се дестилират с пара за извличане на маслото в изключително деликатен и продължителен процес, който се извършва главно през пролетните месеци и рано сутринта, за да се хванат цветните пъпки, когато започнат да се отварят. Нероли е силно концентрирано вещество, като около един тон портокалов цвят са необходими за направата на само един фунт масло, което прави това едно от най-скъпите етерични масла в света.

Действа като антисептик

Действа като антисептик и предпазва от кожни инфекции, докато неговите антиспазматични качества го правят ефективно болкоуспокояващо за тези, които страдат от менструални болки и мигрена. Също така е често срещано средство за храносмилане – успокоява стомаха, отпуска мускулите и намалява възпаленията.

Маслото от нероли се използва за лечение на кожни заболявания като акне, стрии и белези. Използва се и за подобряване на цялостното здраве на кожата, като поддържа кожата еластична, подобрява кръвообращението и помага за стимулиране на регенерацията на клетките на повърхността на кожата.

Известно е и със своя успокояващ, успокояващ аромат и се използва от древни времена като естествен антидепресант. Помага за борба с негативните емоции, безсънието и изтощението, като облекчава напрежението и стреса, отпуска тялото и ума. Също така често се използва в ароматерапията. При вдишване маслото от нероли кара мозъка да освободи серотонин и да намали нивата на кортизол, хормон на стреса. Но все пак нека не забравяме, че произлиза от цитрусово растение, затова, ако имате алергия към цитруси, нероли не е подходящ аромат за вас.

Маслото от нероли съдържа флорални, сладки аромати с остри цитрусови и екзотични тонове за интензивен аромат. Често се използва като базова нотка в парфюми и дезодоранти, тъй като се съчетава добре с други цитрусови аромати, семейства билки и етерични масла, особено лавандула, жасмин и бергамот.

Въпреки че историята на етеричното масло от нероли може да бъде проследена чак до древните египтяни, които са го използвали за грижа за кожата и емоционално здраве, едва през шестнадесети век то намира приложение като парфюм.

Произхождащ от Тунис и култивиран предимно в Северна Африка и Франция, се смята, че нероли получава своето име през 16-ти век в чест на принцеса Ана Мария де Ла Тремоа от Нерола, Италия, която се влюбва в поразителния аромат и го въвежда в родината си.

Често слагала по няколко капки от деликатния парфюм по своите ръкавици, рокли и водата, в която се къпела. Влиянието на принцесата превръща нероли в модерен за онова време аромат, като тенденцията се запазва и до наши дни.

Италианският парфюмерист Джовани Мария Фарина пръв започва да създава нови цитрусови аромати с помощта на нероли. Така нероли става едно от най-предпочитаните етерични масла за флоралните парфюми и може да бъде открито във формулите на много парфюмеристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню