fbpx

Повече за ванилията

Ванилията, която е част от семейството на орхидеите, е многогодишно тропическо пълзящо растение със зелено, дълго, месесто стебло с множество разклонения, което спокойно може да достигне височина до 35 метра. Ванилията е най-скъпата подправка след шафрана поради многото си приложения. Ползи от нея са открити в кулинарията, парфюмерията, козметиката и в грижата за здравето. „Виновник“ за голяма част от ползите от ванилията е ванилинът, който се съдържа в растението.

Произход на ванилията

Нейна родина е югоизточната част на Мексико, като за първи път е култивирана в Тотонак, намиращ се на източното крайбрежие. Тамошните жители имат своя легенда за произхода на това растение, легенда, която тръгва от върха на една от най-високите планински вериги близо до Папантла, където се е намирал храмът на богинята Тонакайоуа, покровителка на сеитбата, царевицата и храната, обитаван от 12 момичета, дали обет за целомъдрие за цял живот.

Една от съпругите на крал Тенизтли, трети от династията Тотонак, родила момиче, което било изключително красиво, затова го нарекли Цакопонциза, което значело Утринна звезда.  Кралят не искал никой да се наслаждава на красотата на дъщеря му, затова я изпратил в храма. Принц на име Зкатан-оксга (Младият Венадо), при все че знаел, че подобно светотатство се наказва със смърт, отвлякъл принцесата. Не стигат далеч, когато биват нападнати и хванати, а преди да успеят да кажат и дума, за да умилостивят жреците, биват безжалостно посечени. На мястото, където били принесени в жертва, тревата започнала да изсъхва, сякаш кръвта на жертвите имала зло влияние.

Няколко месеца по-късно обаче един храст започнал да пониква  и до няколко дни се издигнало  дърво със зелено, дълго, месесто стебло с множество разклонения. Една сутрин то се покрило с малки, деликатни цветчета. Това било цяло чудо и жреците вярвали, че именно кралската кръв на принцесата и принца е причина за появата на това растение. Именно затова орхидеята е била почитана, обявена е за свещено растение и е издигната като божествено приношение на поклонниците на Тотонак. Така от кръвта на принцесата се ражда ванилията, която в Тотонак се нарича xanath (скрито цвете), а ацтеките го наричат tlilxóchitl (черно цвете).

Разновидности на ванилията

Разновидности на ванилията биват отглеждани в Гватемала, Панама и Антилските острови, защото това деликатно растение изисква тропически климатични условия – температурата трябва да е между 20 и 30 градуса, защото ванилията не обича студено, а се чувства добре при умерени дъждовалежи. Колкото е красива, толкова е и претенциозна. Днес най-големият износител е остров Мадагаскар. А защо всъщност тя е толкова ценена? Знаете ли, че на ден цъфти по един-единствен ванилов цвят? Периодът на цъфтеж е цели два месеца. А самите цветове са изключително нетрайни – само един ден.

Полодовете на ванилията

Плодовете на ванилията се развиват върху зрели растения, които често са дълги около 3 метра. Ваниловите шушулки са тъмнокафяви и наподобяват малки банани. За пълното им узряване са необходими цели 5 месеца. Ваниловият екстракт се извлича именно от тези вече узрели плодове. Произвеждат се два вида ванилия. Единият е Бурбонската ванилия, с характерен аромат, и който се произвежда в островите на Индийския океан, Мадагаскар и Америка. Другият е Мексиканската ванилия, която се произвежда в по-малко количество.

Ванилинът, съдържащ се в растението, е мощен антиоксидант, а антиоксидантите са важна защита от свободните радикали, което я прави силен съюзник в борбата срещу стареенето. Ванилията има също така силно антибактериално и противовъзпалително действие, отново благодарение на ванилина, затова често бива включвана в състава на природните методи за лечение на повърхностни рани.

Интересен факт е и че ванилията се прилага при доста голям брой заболявания и състояния – като започнем от тревожност и депресия, през по-сериозни като треска, кашлица, стомашни разстройства и повръщане, хипертония и ревматизъм, дисменорея, до различни туморни заболявания, защото намалява растежа на раковите клетки.

Тя също понижава нивата на холестерола в кръвта. В потребителската мрежа ванилията се намира под четири основни форми – цял плод, прах, екстракт и ванилова захар (захар смесена с ванилов екстракт). Отделно, съществува етерично масло от ванилия, което често се използва в хомеопатията, ароматерапията и козметиката. То стимулира секрецията на тестостерон и естроген, с което спомага за лечението на еректилна дисфункция, импотентност, загуба на либидо.

Защо това е така? Химичният състав на ванилията е доста интересен. Плодовете ѝ съдържат 3% ванилозид (който след ферментация се разпада на ванилин и ваниол), пиперонал, ароматични вещества, ванилин, ванилова киселина, хидроксибензоена киселина. Включва още вода, минерални соли (магнезий, калций, цинк, манган, желязо, калий), витамини от групата В, ниацин, въглехидрати, липиди.

Ванилията и парфщмерията

Приложението ѝ в парфюмерията е най-вече заради това, че е мощен афродизиак – един от най-древните сексуални стимулатори, което я прави решение срещу редица сексуални проблеми. Потребителите на козметика често откриват ванилията в състава на своите кремове и лосиони, защото тя има ефект срещу неприятното акне и ред кожни проблеми и проблемна коса.

Проучване установява, че притежава антибактериална активност срещу S.aureus. Любителите на кулинарията добре познават ванилията и често я прилагат към десерти и някои ястия. За хората, които са на диета, хубавата новина е, че ванилията понижава желанието за прием на сладки храни, ускорява метаболизма и подпомага отслабването.

Вижте нашите ароматизатори с ванилия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню