fbpx

С близо 200 различни разновидности и до 259 молекули, които съставляват аромата, жасминът е меко казано плодовито цвете. Познато още като кралица на нощта – бяло цвете с меден, плодов, жив аромат, стоящо винаги в основата на букетите от бели цветя. Жасминът е и несъмнено първото растение, култивирано заради деликатния си аромат.

Име

Названието жасмин произлиза от персийската дума yasmin, което означава дар от Бога. На езика на цветята жасмин означава чистота, простота, скромност и сила. Преди неотдавнашната война в Дамаск се е твърдяло, че във всяка къща е имало жасмин и ароматът на тези цветя изпълвал улиците по време на залязващата луна.

Произход

Тръгвайки от склоновете на Хималаите или Персия – все още няма сигурен източник – растението се споменава от египтяните от началото на 1-во хилядолетие пр.н.е. Използвало се е за парфюмиране на водата, с която са се къпели, и статуи на боговете. По същото време китайците вече го използвали за парфюмиране на черен чай, специалитет, запазен единствено за императорите.

Чаят от жасмин пък е бил широко разпространен и се е пиел с цел забавяне на процесите на стареене в тялото и за понижаване на кръвното налягане, укрепване на имунната система и понижаване на холестероловите нива. Освен това, чаят от жасмин, притежава седативни свойства.

В Индия е познат от ведическата епоха, но отглеждането му се развива около град Мадурай от 5 век пр.н.е. Без съмнение заради аромата си жасминът се свързва с Кама, индуисткият еквивалент на Ерос. Легендата разказва, че върховете на стрелите му са съставени от пет уханни цветя, като жасминът символизира несподелена любов. Възхваляван от санскритски поети, той е синоним на съвършена белота, до такава степен, че бива наречен „бял ​​като жасмин“.

 

В началото на християнската ера жасминът става ценен парфюм за китайските благородници по време на династията Тан. Той заема гордо място в редицата парфюми на Багдад, и толкова много често, че се среща многократно дори и във формулите за тамян и атар, съставени от Ал Кинди. Точно по това време, около първото хилядолетие, той приема името, което познаваме, от персийския Yasameen. Дотогава индианците му дават няколко имена в зависимост от сорта: Малики, Могра, Джай, Тагар, Моти, Кунд, Чамели, Джухи.

В Европа по-често се свързва с Дева Мария, защото расте през май, месецът, посветен на нея. Затова често се среща в много християнски сцени от Ренесанса, вплетени във венци или събрани в букети в ръцете на Христос или неговата майка. Въпреки че е култивиран в Андалусия още през 12-ти век, едва през 16-ти век наистина намира своето място в западната култура. От 1548 г. Има информация, че е интензивно култивиран в градините на Лондон. И накрая, през 17-ти век, майсторите производители на ръкавици от Грас го използват, за да парфюмират своите ръкавици, иновация, която превръща града на кожарите в световната столица на парфюмите.

Жасминът е и особено деликатен за извличане. Тъй като цветето е крехко, то трябва да се прибере на разсъмване и да се дестилира възможно най-бързо. В зависимост от това дали се събира рано или късно през деня, както и дори от сезона, ароматният му профил ще се измени – по-зелен и деликатен сутрин и по-силен и сладък вечер.

Смята се, че жасминът притежава качества на афродизиак поради факта, че съдържа линалол, индол и бензоен ацетат (всички от които се използват от билкарите при подготовката афродизиаци). Той дължи своя опияняващ аромат на коктейл от молекули, две от които са индол – който придава силния аромат, и метилдихидрожасмонат – отговорен за деликатното усещане във въздуха около това цвете.

Днес

През 50-те години на миналия век индустриалците от Грас донасят жасмина в Италия и Египет. Жасминът от сорт grandiflorum е по-зелен и придава добре уханния аромат на цветето, който можем да подушим вечер през лятото в средиземноморските страни.

Жасминовото цвете има специфични характеристики в зависимост от почвата, на която расте, но като правило съдържа следните компоненти: индол (животински нотки), бензилацетат, линалол, цис-жасмон, бензилов алкохол, бензил салицилат, цис-3-хексенол , евгенол, метил антранилат.

Египетски жасмин: дълбок, чувствен, слънчев, плодов (паракрезол).

Жасмин самбак от Индия: плодов (банан), малко зелено, медени нотки, животински (индол) е близо до портокалов цвят. В Тамил Наду се събират 30 000 тона жасмин.

Жасминът от Грас: балансирана, зелена нотка, животинска нотка.

Ползи за здравето

Жасминът е растение, чиято цветна част се използва като съставна част на различни лекарства. Проучване, направено в Канзаския държавен университет, показва, че жасминовите чайове инхибират растежа на бактерии като Salmonella и Listeria, както и микроорганизмите, отговорни за холерата, грипните заболявания и дизентерията. Гаргарата с жасминов чай или прилагането му като вода за уста спомага за предотвратяването на кариеси.

Редовната консумация на жасминов чай може да облекчи главоболието, както и проблеми с дишането. Той помага за балансирането на течностите в организма, което го прави добър избор за тези, които страдат от задържане на вода, причинено от PMS или всяко друго медицинско състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню